Gönderen Konu: Doğada Kendiliğin Yetişen ve Yenilebilir Otlar  (Okunma sayısı 1278 defa)

Çevrimdışı dagciyizbiz

  • Administrator
  • Üye
  • *****
  • İleti: 5
    • Profili Görüntüle
Ayı sarımsağı(Çayır soğanı, Yabani sarımsak) – Allium ursinum:
Yeni filizlenmiş sarımsağa benzer, kokusu sarımsağa göre daha fazladır. 40 cm kadar büyüyebilir. Ortasından çıkan sapın ucunda toplu halde küçük beyaz çiçekler açar. Türkiye’de ilkbaharda yeşerir, çoğunlukla Doğu Karedeniz Bölgesi’nde görülür. Pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilebilir.


                                                           

Karahindiba(Hindiba, Güneyik, Arslandişi, Radika) – Taraxacum officinale:
İlkbaharla birlikte neredeyse ülkemizin her yerinde görülebilen karahindiba çok yıllık bir bitkidir. Olgunlaştığında sarı çiçek açar. Genellikle tırtıklı yaprakları mevcuttur ve koparıldığında süte benzeyen sıvı akar. Acımtırak tadı vardır. Yeni filizlenmiş yaprakları ve çiçekleri çiğ olarak ya da haşlanarak tüketilebilir.


                                                           

Kuzukulağı(Ekşikulak) – Rumex acetosella:
Çok yıllık bitki türlerindendir. Yaprakları kuzunun kulağını andırır. Tadı ekşidir. Sapı dibine doğru hafif pembeleşir. C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuzukulağı, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde ilkbaharın gelmesiyle yeşerir. Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.


                                                           


Boğa dikeni(Deve dikeni, Tüsü, Tengel dikeni) – Eryngium campestre:
Çok yıllık ve dikenli bir bitkidir. Boyu 50-60 cm’ye kadar ulaşabilir. Gövdesi kalın, sert ve çok açık yeşildir. Beyazımsı ve gri yeşil karışımı çiçekler açar. Yaz ayları süresince, Türkiye’de Edirne, Çanakkale, Kırklareli, İstanbul, Bursa, Bolu, Urfa, Mardin, Bitlis, Hatay, Amasya, Ankara ve Kütahya’da çokça görülmektedir. Yeni filizlenmiş yaprakları ve dalları çiğ olarak tüketilebilir, kökü ise pişirilerek tüketilebilir.


                                                           
« Son Düzenleme: Mart 31, 2021, 10:50:27 ÖÖ Gönderen: dagciyizbiz »